Opgaver – Store Dag#
Opgave 1: Linearitet og dimensionssætning#
To afbildninger \(f: \mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}^2\) og \(g: \mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}^2\), er givet ved:
Spørgsmål a#
Vis at netop én af de to afbildninger er en lineær afbildning mellem de reelle vektorrum \(\mathbb{R}^2\) og \(\mathbb{R}^2\). Find hvilken ved at undersøge om de opfylder de to linearitetskrav i Definition 10.0.1 fra lærebogen.
Svar
Det er afbildningen \(f\) som er lineær. At \(g\) ikke er lineær, vises nemmest ved et modeksempel.
Spørgsmål b#
Angiv en basis for \(f\)’s kerne samt kernens dimension.
Hint
Definition 10.2.1 forklarer hvad kernen af en lineær afbildning er.
Svar
Man har \(\mathrm{ker}(f)=\{t\cdot(1,1) \, \mid \, t \in \mathbb{R} \}\). En basis for kernen er givet ved \(\{(1,1)\}.\) Fordi basen kun indeholder en vektor, gælder at \(\dim (\mathrm{ker}(f))=1.\)
Spørgsmål c#
Angiv billedrummet for den fundne lineære afbildning. Angiv også en basis for billedrummet samt billedrummets dimension.
Hint
Billedrummet er afbildningens værdimængden. Man skal derfor finde ud af hvilke vektorer \((b_1,b_2) \in \mathbb{R}^2\,\) der har mulighed for at optræde som højreside i ligningen \((x_1-x_2,-x_1+x_2)=(b_1,b_2)\,\) når \(x_1\) og \(x_2\) kan vælges frit i \(\mathbb{R}\).
Svar
\(\mathrm{image}(f)=\{t\cdot(-1,1) \, \mid \, t\in \mathbb{R}\}\) En basis for \(\mathrm{image}(f)\,\) er givet ved \(\{(-1,1)\}.\) Billedrummet har derfor dimension \(1\) i dette tilfælde.
Spørgsmål d#
Check at dimensionssætningen (se Corollary 10.4.3 fra lærebogen) er opfyldt for den fundne lineære afbildning.
Svar
Dimensionssætningen er opfyldt, fordi \(\dim(\mathbb{R}^2)=2\) og \(\dim(\mathrm{ker}(f))=\dim(\mathrm{image}(f))=1\).
Opgave 2: Undersøgelse af en lineær afbildning#
Lad \(L:\mathbb{R} ^4 \to \mathbb{R}^3\) være givet ved forskriften
Spørgsmål a#
Find en matrix \({\mathbf A} \in \mathbb{R}^{3 \times 4}\) hvorom det gælder at
Brug Definition 10.1.1 og Lemma 10.1.1 fra lærebogen til at konkludere at \(L\) er en lineær afbildning.
Svar
Fordi \(L=L_{\mathbf A}\) hvor \(\mathbf A\) er ovenstående matrix, medfører Lemma 10.1.1 fra lærebogen at \(L\) er en lineær afbildning.
Spørgsmål b#
Lad \(\beta\) være den standard ordnede basis for \(\mathbb{R}^4\) og \(\gamma\) den for \(\mathbb{R}^3\). Tjek at \({\mathbf A} = {}_\gamma[L]_\beta\).
Hint
Lemma 10.3.2 forklarer hvordan man beregner afbildningsmatricen \({}_\gamma[L]_\beta\).
Spørgsmål c#
Angiv en basis for \(L\)’s kerne samt kernens dimension.
Hint
Fordi \(L=L_{\mathbf A}\), gælder det, at \(L\)’s kerne er det samme som \(\mathbf A\)’s kerne. En basis for \(\mathbf A\)’s kerne kan fås ved at følge den samme procedure som i Example 10.1.4 fra lærebogen.
Hint
Tjek først at matricen
har reduceret trappeform
Svar
Vektorerne
danner en basis for \(\mathrm{ker} A\) og derfor også til \(\mathrm{ker} L\). Antallet af elementer i den funde basis er \(2\) og derfor gælder \(\dim(\mathrm{ker}(L))=2.\)
Spørgsmål d#
Angiv en basis for \(L\)’s billedrum samt billedrummets dimension.
Hint
Brug at \(L=L_{\mathbf A}\), for at indse at \(L\)’s billedrum er det samme som \(\mathbf A\)’s søjlerum.
Svar
Da kun de første to søjler af \({\mathbf A}\)’s reducerede trappeform indeholder pivot-elementer, medfører Theorem 9.3.3 fra lærebogen at
er en basis for \({\mathbf A}\)’s søjlerum. Fordi \({\mathbf A}\)’s søjlerum er det samme som \(L\)’s billedrum har man nu fundet den ønskede basis. Antallet af elementer i den funde basis er \(2\) og derfor gælder \(\dim(\mathrm{image}(L))=2.\)
Spørgsmål e#
Tjek at dimensionssætningen (se Corollary 10.4.3 fra lærebogen) er opfyldt for den givne lineære afbildning \(L\).
Svar
Dimensionssætningen er opfyldt, fordi \(\dim(\mathbb{R}^4)=4\) og \(\dim(\mathrm{ker}(L))=\dim(\mathrm{image}(L))=2\).
Spørgsmål f#
Tilhører vektorerne
billedrummet \(\mathrm{image}(L)\)?
Hint
En basis for \(\mathrm{image}(L)\) er allerede fundet i spørgsmål d. Kan de givne vektorer skrives som linearkombination af disse basisvektorer?
Svar
Vektoren \(\mathbf v\) er ikke element i \(\mathrm{image}(L)\). Vektoren \(\mathbf w\) er element i \(\mathrm{image}(L)\).
Opgave 3: Undersøgelse af en anden lineær afbildning#
Definer \(V_1\) (hhv. \(V_2\)) til at være mængden af polynomier i \(\mathbb{R}[Z]\) af grad højst tre (hhv. to). Bemærk at både \(V_1\) og \(V_2\) er reelle vektorrum. Lad \(M:V_1 \to V_2\) være givet ved forskriften
Spørgsmål a#
Der vælges den ordnede basis \(\beta=(1,Z,Z^2,Z^3)\) til \(V_1\) og den ordnede basis \(\gamma=(1,Z,Z^2)\) til \(V_2\). Bestem afbildningsmatricen \({}_\gamma[M]_\beta\).
Hint
Lemma 10.3.3 forklarer hvordan man beregner afbildningsmatricen \({}_\gamma[M]_\beta\).
Svar
Spørgsmål b#
Bemærk at den fundne afbildningsmatrix er nøjagtigt den samme matrix som matricen \(\mathbf A\) fundet i Opgave 2b. Benyt resultaterne fra Opgave 2 til at angive en basis for \(M\)’s kerne og billedrum.
Hint
Ingen beregninger er nødvendige hvis man benytter resultaterne fra den forrige opgave.
Svar
Polynomierne \(-5/4-(7/4)Z+Z^2\) og \(-5/4+(1/4)Z+Z^3\) danner en basis for \(\mathrm{ker}(M)\). Polynomierne \(1+3Z+2Z^2\) og \(1-Z+2Z^2\) danner en basis for \(\mathrm{image}(M).\)
Spørgsmål c#
Udnyt resultaterne fra Opgave 2 til at afgøre om polynomierne
tilhører billedrummet \(\mathrm{image}(M)\).
Svar
Polynomiet \(p_1(Z)\) er ikke element i \(\mathrm{image}(M)\). Polynomiet \(p_2(Z)\) er element i \(\mathrm{image}(M)\).
Opgave 4: Lineære afbildninger og differentiation#
Ligesom i Eksempel 9.3.4 fra lærebogen angives med \(C_\infty (\mathbb{R})\) det reelle vektorrum bestående af alle funktioner fra \(\mathbb{R}\) til \(\mathbb{R}\) som kan differentieres vilkårligt mange gange. I denne opgave betragtes underrummet \(V_1\) af \(C_\infty\) som er frembragt af funktionerne \(e^t, e^{-t}, \cos(t)\) og \(\sin(t)\). Det må bruges at disse fire funktioner er lineært uafhængige over \(\mathbb{R}\) og derfor danner en ordnet basis for \(V_1\).
Der defineres nu følgende funktion \(L: V_1 \to V_1\) ved forskriften \(L(f)=f'+f\), hvor \(f \in V_1\) og hvor \(f'\) angiver den afledte til funktionen \(f\).
Spørgsmål a#
Vis at funktionen \(L\) er en lineær afbilding mellem reelle vektorrum.
Spørgsmål b#
Beregn afbildningsmatricen \({}_\beta [L] _\beta\) når \(\beta=(e^t,e^{-t},\cos(t),\sin(t)).\)
Hint
Man kan bruge formlen som givet i Lemma 10.3.3.
Hint
I Lemma 10.3.3 er det tale om to vektorrum \(V_1\) og \(V_2\) og to ordnede baser: én til hvert vektorrum. Læg mærke til at her \(V_1=V_2\) og at den ordnede basis \(\beta\) bruges for både \(V_1\) og \(V_2\).
Svar
Spørgsmål c#
Der vælges nu en anden ordnet basis for \(V_1\): \(\gamma=(\mathrm{sinh(t)},\mathrm{cosh(t)},\sin(t),\cos(t))\). Funktionerne \(\mathrm{sinh(t)}\) og \(\mathrm{cosh(t)}\) blev defineret i Opgave 10 fra Uge 2, Store Dag. Beregn basisskiftmatricerne \({}_\gamma [\mathrm{id}_{V_1}] _\beta\) og \({}_\beta [\mathrm{id}_{V_1}] _\gamma\).
Delvist svar
Spørgsmål d#
Beregn afbildningsmatricen \({}_\gamma [L] _\gamma\) direkte fra formlen i Lemma 10.3.3 i lærebogen. Som før er \(\gamma=(\mathrm{sinh(t)},\mathrm{cosh(t)},\sin(t),\cos(t))\).
Svar
Spørgsmål e#
Brug anden del af Theorem 10.3.4 fra lærebogen til at indse at \({}_\gamma [\mathrm{id}_{V_1}] _\beta \cdot {}_\beta [L] _\beta = {}_\gamma [L] _\gamma \cdot {}_\gamma [\mathrm{id}_{V_1}] _\beta.\) Tjek også at ligningen holder vha. SymPy og resultaterne fra de forrige spørgsmål.
Svar
Ligningen holder, fordi ifølge Theorem 10.3.4 det gælder at \({}_\gamma [\mathrm{id}_{V_1}] _\beta \cdot {}_\beta [L] _\beta = {}_\gamma [\mathrm{id}_{V_1} \circ L] _\beta = {}_\gamma [L] _\beta\) og \({}_\gamma [L] _\gamma \cdot {}_\gamma [\mathrm{id}_{V_1}] _\beta={}_\gamma [L \circ \mathrm{id}_{V_1}] _\beta={}_\gamma [L] _\beta\). Her blev det brugt at \(\mathrm{id}_{V_1} \circ L=L \circ \mathrm{id}_{V_1} =L\), som gælder fordi \(\mathrm{id}_{V_1}\) er identitetsfunktionen.
Opgave 5: Lineære afbildninger defineret ved diagonalmatricer#
Lad \(\lambda_1,\lambda_2 \in \mathbb{R}\) og definer
I denne opgave undersøges den lineære afbildning \(L_{\mathbf A}: \mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}^2\) defineret ved \(L_{\mathbf A}\left({\mathbf v}\right)={\mathbf A}\cdot {\mathbf v}.\)
Spørgsmål a#
Indtegn mængden \(M=\{(v_1,v_2) \, \mid \, 0 \le v_1 \le 1, \, 0 \le v_2 \le 1\}\) ind i \(\mathbb{R}^2\).
Svar
Tegningen gives ikke her, men mængden \(M\) kan beskrives som et kvadrat i \(\mathbb{R}^2\) med hjørnepunkter \((0,0)\), \((0,1)\), \((1,0)\) og \((1,1)\).
Spørgsmål b#
Indtegn mængden \(L_{\mathbf A}(M)\), dvs. mængden \(\{L_{\mathbf A}({\mathbf v}) \, \mid \, {\mathbf v} \in M \}\) i følgende tilfælde:
\(\lambda_1=1\) og \(\lambda_2=1\)
\(\lambda_1=2\) og \(\lambda_2=3\)
\(\lambda_1=-1\) og \(\lambda_2=2\)
\(\lambda_1=-4\) og \(\lambda_2=-3\)
Hint
Hvert par \({\mathbf v}=(v_1,v_2) \in M\) opfylder at
Brug nu at \(L_{\mathbf A}\) er en lineær afbildning.
Svar
Det gælder at
I samtlige tilfælde er \(L_{\mathbf A}(M)\) derfor en rektangel med hjørnepunkter \((0,0),(\lambda_1,0),(0,\lambda_2),(\lambda_1,\lambda_2)\).
Spørgsmål c#
Med \(M\) og \({\mathbf A} \in \mathbb{R}^{2 \times 2}\) som før, tjek at arealet af \(L_{\mathbf A}(M)\) er lig med \(|\det({\mathbf A})|.\)
Spørgsmål d#
Lad nu
Tjek at \(L_{\mathbf A}(M)\) har areal \(1\) og at \(\det({\mathbf A})=1\). Mere generelt kan det faktisk vises at det for en vilkårlig matrix \({\mathbf A} \in \mathbb{R}^{2 \times 2}\) holder at arealet af \(L_{\mathbf A}(M)\) er lig med \(|\det({\mathbf A})|.\)
Opgave 6: Basisskifte og afbildningsmatricer#
Givet vektorerne \(\mathbf{v}_1=(1,2)\,\) og \(\mathbf{v}_2=(3,7)\,\) i \(\mathbb{R}^2\,\) og \(\mathbf{w}_1=(1,2,2)\,,\) \(\mathbf{w}_2=(2,3,1)\,\) og \(\mathbf{w}_3=(1,2,1)\,\) i \(\mathbb{R}^3\,\). En lineær afbildning \(L:\mathbb{R}^2\to \mathbb{R}^3\,\) opfylder at
I denne opgave må man gerne udføre matrixprodukter og beregning af inverse matricer med SymPy.
Spørgsmål a#
Vis, at \(\mathbf{v}_1\,\) og \(\mathbf{v}_2\,\) udgør en basis for \(\mathbb{R}^2\,\) og at \(\mathbf{w}_1\,\), \(\mathbf{w}_2\,\) og \(\mathbf{w}_3\,\) udgør en basis for \(\mathbb{R}^3\,.\)
Hint
Vis først at vektorerne \(\mathbf{v}_1\,\) og \(\mathbf{v}_2\,\) er linært uafhængige og at vektorerne \(\mathbf{w}_1\,\), \(\mathbf{w}_2\,\) og \(\mathbf{w}_3\,\) er lineært uafhængige. Dette kan gøres på forskellige måder, som du kan læse mere om i Kap 7 og Kap 8. En måde er at følge den samme strategi som i Example 7.1.4 fra lærebogen. Alternativt kan man bruge Korollar 8.3.5.
Hint
Hvis \(n\) vektorer i \(\mathbb{F}^n\) er lineært uafhængige, danner de så en basis for \(\mathbb{F}^n\)? Svaret kan udledes fra Theorem 9.2.7 i lærebogen.
Spørgsmål b#
Angiv afbildningsmatricen \({}_\epsilon[L]_\delta\) for \(L\) med hensyn til de ordnede baser \(\delta=(\mathbf{v}_1,\mathbf{v}_2)\,\) i \(\mathbb{R}^2\,\) og \(\epsilon=(\mathbf{w}_1,\mathbf{w}_2,\mathbf{w}_3)\) i \(\mathbb{R}^3\).
Hint
Formlen i Lemma 10.3.3 kan bruges her.
Svar
Spørgsmål c#
Angiv afbildningsmatricen \({}_\gamma[L]_\delta\) for \(L\), hvor \(\delta\) er som før og \(\gamma\) er den standard ordnede basis for \(\mathbb{R}^3\,.\)
Hint
I stedet for at starte forfra kan man også bruge anden del af Theorem 10.3.4 fra lærebogen til at indse at \({}_\gamma[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^3}]_\epsilon \cdot {}_\epsilon [L] _\delta = {}_\gamma [L] _\delta.\)
Hint
Beregn først basisskiftmatricen \({}_\gamma[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^3}]_\epsilon\). Beregningen er ikke kompliceret, fordi \(\gamma\) er den standard ordnede basis for \(\mathbb{R}^3\).
Svar
Spørgsmål d#
Angiv afbildningsmatricen \({}_\epsilon[L]_\beta\) for \(L\), hvor \(\epsilon\) er som før og \(\beta\) er den standard ordnede basis for \(\mathbb{R}^2\,.\)
Hint
Man kan bruge anden del af Theorem 10.3.4 fra lærebogen til at indse at \({}_\epsilon [L] _\delta \cdot {}_\delta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\beta = {}_\epsilon [L] _\beta.\) Beregn derfor først basisskiftmatricen \({}_\delta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\beta.\)
Hint
Matricen \({}_\delta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\beta\) kan være lidt besværligt at beregne, men \(({}_\delta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\beta)^{-1}={}_\beta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\delta\) ifølge Lemma 10.3.5 fra lærebogen. Matricen \({}_\beta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\delta\) kan umiddelbart opskrives.
Svar
Spørgsmål e#
Angiv nu afbildningsmatricen \({}_\gamma[L]_\beta\) for \(L\), hvor \(\beta\) og \(\gamma\) er de standard ordnede baser i \(\mathbb{R}^2\) og \(\mathbb{R}^3\).
Hint
Det gælder at \({}_\gamma[L]_\beta={}_\gamma[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^3}]_\epsilon \cdot {}_\epsilon[L]_\delta \cdot {}_\delta[\mathrm{id}_{\mathbb{R}^2}]_\beta\). Alle matricer, der er nødvendige for at finde frem til svaret, blev derfor allerede beregnet i de tidligere spørgsmål.
Svar
Opgave 7: Kerne af en lineær afbildning#
Lad \(V_1\) og \(V_2\) være to vektorrum over et legeme \(\mathbb{F}\). Vis at kernen af en linær afbildning \(L: V_1 \to V_2\) er et underrum af \(V_1.\)
Hint
Kernen af en lineær afbildning er defineret i Definition 10.2.1 i lærebogen. Lemma 9.3.2 i lærebogen kan med fordel bruges til at afgøre om den er et underrum af \(V_1\).
Opgave 8: Dimensionssætningen i et eksempel#
En lineær afbildning \(L:\mathbb{R}^3\rightarrow \mathbb{R}^3\) har med hensyn til den standard ordnede basis \(\beta\) for \(\mathbb R^3\) afbildningsmatricen
Det oplyses at \(\dim (\mathrm{ker}(L))=1\), med andre ord: kernen for \(L\) har dimensionen \(1\). Find, alene ved hovedregning, en basis for \(\mathrm{image}(L)\,.\)
Svar
En mulig basis er
Opgave 9: Potenser af matricer#
Lad \({\mathbf A} \in \mathbb{F}^{n \times n}\) være en matrix og \({\mathbf Q} \in \mathbb{F}^{n \times n}\) en invertibel matrix. Lad \(k\) være et naturlig tal. Den \(k\)te potens af \({\mathbf A}\), notation \({\mathbf A}^k\), er defineret som matricen man får ved at gange \({\mathbf A}\) \(k\) gange med sig selv. Mere formelt defineres \({\mathbf A}^k\) rekursivt som følger:
Spørgsmål a#
Antag at \({\mathbf A}\) er en diagonalmatrix. Vis at for alle naturlige tal \(k\), er matricen \({\mathbf A}^k\) også en diagonalmatrix.
Spørgsmål b#
Vis ved hjælp af induktion efter \(k\) at \(({\mathbf Q}^{-1} \cdot {\mathbf A} \cdot {\mathbf Q})^k={\mathbf Q}^{-1} \cdot {\mathbf A}^k \cdot {\mathbf Q}.\)
Spørgsmål c#
Lad
Tjek at \({\mathbf Q}^{-1} \cdot {\mathbf A} \cdot {\mathbf Q}\) er en diagonalmatrix og brug dette til at finde et lukket udtryk for \({\mathbf A}^k\).
Svar